Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czaputowicz: az EU és az Egyesült Államok hasonló módon látják a közel-keleti problémákat

2019-02-14 18:45:00

Az Európai Unió és az Egyesült Államok hasonló módon látják a közel-keleti problémákat- állapította meg Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter csütörtökön Varsóban, a közel-keleti helyzetnek szentelt nemzetközi konferenciát záró sajtóértekezleten, amelyet amerikai kollégájával, Mike Pompeóval közösen tartott.

    Czaputowicz szerint a hasonló látásmód "Irán negatív szerepére" is vonatkozik.
    A politikus megjegyezte, a lehetséges megoldásokat már másként látja az Európai Unió  (EU) és az Egyesült Államok. Czaputowicz utalt a Teheránnal kötött - Washington által felmondott, az EU által viszont betartott - atomalkura, valamint az Irán elleni amerikai szankciók megkerülését célzó mechanizmus (SPV) megítélésére. Ez utóbbi alkalmazását Németország, Franciaország és Nagy-Britannia tervezi.
    Az SPV az EU szempontjából pozitív szerepet tölt be, ez a szerep viszont "inkább jelképes" - tette hozzá Czaputowicz.
    A lengyel álláspont szerint a közel-keleti problémakör annyira bonyolult, hogy az EU önmagában nem tudja ezt hatékonyan kezelni, ehhez szükség van a demokratikus országok globális koalíciójára - mondta a lengyel külügyminiszter.
    Pompeo a konferencia fő céljának a közel-keleti békefolyamat támogatását nevezte. Újságírói kérdésre válaszolva a feladatok közül az Iránnal szembeni  szankciók szigorítását, a Teheránra gyakorolt nyomás erősítését emelte ki. Aláhúzta: a tanácsteremben nem akadt olyan ország, amely védte volna Iránt. "Senki sem cáfolta meg azokat az alapvető tényeket, amelyeket az iráni rezsim természetéről bemutattuk" - jegyezte meg.
    Mindkét miniszter hangsúlyozta: a közel-keleti kérdéskört a konferencián átfogóan, "horizontális" témákra bontva vitatták meg, a figyelmük nem szorítkozott konkrét országokra. Czaputowicz kérdésre válaszolva elismerte, hogy Irán szerepe szükségszerűen több összefüggésben is felbukkant. "Iránt nem hívtuk meg, tekintettel Teherán magatartására, viszont nem szorítottuk ki, számítunk az iráni hozzáállás megváltoztatására, nyitottak vagyunk a párbeszédre" - magyarázta a lengyel külügyminiszter.
    A lengyel és az amerikai miniszter a konferenciát záró nyilatkozatot adott ki, ennek értelmében hét nemzetközi, konkrét megoldásokat kereső munkacsoport jön létre. A dokumentumban Pompeo és Czaputowicz reményének adott hangot, hogy a konferenciával, a létrejövő munkacsoportokkal megkezdődik az úgynevezett varsói folyamat, amely előmozdítja majd a közel-keleti békefolyamatot.