Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán Viktor Jan Olszewski haláláról: a közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el

2019-02-13 11:12:00

Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek Jan Olszewski egykori miniszterelnök halála miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán az MTI-vel.

Jan Olszewski nyolcvannyolc éves korában hunyt el Varsóban. A lengyel miniszterelnöki hivatal kedden bejelentette, hogy csütörtök éjféltől kétnapos nemzeti gyászt tartanak Lengyelországban.
    Orbán Viktor kondoleáló levelében azt írta, szomorúan értesült a lengyel rendszerváltás és a Szolidaritás Mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Lengyelország egykori miniszterelnöke haláláról. 
    "Fiatal rendszerváltóként magam is csodáltam az akkoriban ügyvédként harcoló Olszewski úr bátorságát, rendíthetetlen eltökéltségét és hazája iránti hűségét" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: "személyében a közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el, épp abban az évben, amikor nemzeteink 30 évvel ezelőtt visszanyert szabadságát ünnepeljük. 
    Szellemisége továbbra is velünk él, hiszen az ő nyomdokaiban járva, Közép-Európa hangjaiként ismét emlékeztetnünk kell Nyugat-Európa országait: a függetlenség olyan kincs, amelyért érdemes küzdeni" - írta a miniszterelnök. 
    Jan Olszewskit szombaton helyezik végső nyugalomra a Powazki varsói katonai temetőben. Péntek reggel koporsóját a lengyel miniszterelnöki hivatal aulájában állítják ki, este gyászmisét mutatnak be emlékére, és gyászmenetben viszik át a belvároson.