Emma napja van. | 2024.04.19

Michael Schiefel és a MAO koncertezik hétvégén a BMC-ben

2019-02-13 10:27:00

Különleges dzsesszkoncertek lesznek a hétvégén a Budapest Music Clubban: szombaton a német énekes, Michael Schiefel az Istanbul Quartettel lép színpadra az Opusban, vasárnap a Modern Art Orchestra Ávéd János szerzeményeit játssza a nagyteremben.

    Michael Schiefel a közelmúltban hat hónapot töltött Isztambulban a Tarabya Kulturális Akadémia rezidens oktatójaként. Ottani tartózkodása alatt új programot komponált szólóénekre és zongoratrióra: a Michael Schiefel Istanbul Quartet projektbe két török zenészt, Kaan Biyikoglu zongoristát és Ekin Cengizkan dobost, valamint a görög bőgős Aposztolosz Szideriszt választotta társnak - közölték a szervezők az MTI-vel. 
    A Gül Baba Jazz Night keretében szombaton az Opus Jazz Clubban is hallható program valamennyi dalát Isztambul városa ihlette. 
    A 48 éves Michael Schiefel hangját elektronikus eszközökkel, elsősorban loopokkal kombinálja. 1996-ban szerzett diplomát a Berlini Művészeti Egyetemenen, öt évvel később ő lett a legfiatalabb zenei professzor Németországban a weimari Liszt Ferenc Konzervatóriumban, ahol dzsesszéneket tanít. Számos műfajban alkot és koncertezik, többször fellépett az Opus Jazz Clubban, a BMC Records számos kiadványát jegyzi; német-magyar formációjában, a Platypus Trióban Lukács Miklós cimbalmozik. Szólómunkái mellett funkot és popot is játszik a JazzIndeed kvintettel, tagja a klasszikus zenén alapuló big bandnek, a Thärichen's Tentettnek. Európai dzsesszfesztiválok és mesterkurzusok rendszeres fellépője és résztvevője, eddig öt szólóalbumot adott ki.
    Vasárnap az egyik legkiválóbb magyar big band, a Modern Art Orchestra saját zeneszerzője és szaxofonosa, Ávéd János szerzeményeit mutatja be a BMC nagytermében. Az anyag MAO plays the music of János Ávéd: The Fruit of the Spirit címmel jelenik meg lemezen.
    "2014-ben eldöntöttem, hogy a Modern Art Orchestra számára szeretnék egy több, rövid tételből álló művet írni, amelyek elemei lazán kapcsolódnak egymáshoz, mégis együtt értelmezhetőek. A tételek sorrendje nem követi szorosan a Szentírást. Egy szőlőfürtnél is nehéz megmondani, melyik szőlőszemmel kezdődik és melyikkel ér véget. Ahogyan a lemezen, úgy a koncerten is a program ívéhez igazítva vesszük sorra gerezdenként a gyümölcsöt" - idézte a közlemény Ávéd Jánost. A darab bemutatásában fontos szerepe van Fenyvesi Márton gitárosnak, aki improvizációi mellett egy neki komponált szólógitártételt is bemutat az est folyamán.
    A mű mellett más darabok is elhangzanak a MAO repertoárjából, ezek bemutatásában színpadra lép Scott Robinson New York-i multiinstrumentalista, aki korábban Ella Fitzgerald, Lionel Hampton, Elton John, Anthony Braxton vagy Sting oldalán játszott és kétszeres Grammy-díjas közreműködő.