Gedeon napja van. | 2024.03.28

Többmilliós csalási ügyben emelt vádat a szigetvári ügyészség

2019-02-12 12:27:00

Jelentős kárt okozó csalás miatt emelt vádat a Szigetvári Járási Ügyészség két baranyai férfi ellen, akik olyan kukoricára kötöttek adásvételi szerződést, amellyel nem rendelkeztek.

    A Baranya Megyei Főügyészég keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2016 tavaszán a szlovén sértett Magyarországon nagy mennyiségű kukoricát akart vásárolni. Közvetítőkön keresztül került kapcsolatba két baranyai férfival, akik azt állították, hogy cégük jelentős - 20 ezer tonna - kukoricával rendelkezik.
    A két vádlott 8500 tonna kukoricára kötött szerződést a sértettel, vállalva, hogy a kukoricát határidőre leszállítják a kért olaszországi címekre. A felek abban állapodtak meg, hogy a vevő 500 tonna kukorica 8500 eurós vételárát a szállítás előtt előlegként átutalja - ismertette a vádhatóság.
    Azt írták: a szerződéskötés után azonban a sértett "elbizonytalanodott", hogy a vádlottak rendelkeznek az elegendő mennyiségű kukoricával, ezért a két férfi egy baranyai társaság kukoricatárolójához vitte a sértettet, ahol úgy mutatták meg neki az ott tárolt több ezer tonna terményt, mintha a sajátjuk lenne.
    A sértett ezután 27 ezer eurót - 8 millió 370 ezer forintot - utalt a vádlottak számlájára. A tényleges vételár 27 millió forint lett volna - részletezte az ügyészség.
    Az utalást követően a vádlottak a kukoricát nem szállították le, ez már a szerződés megkötésekor sem állt szándékukban, és arra lehetőségük sem volt - áll a közleményben.