Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fővárosi Törvényszék: a bíróság nem a Lánchíd elfoglalásának megengedéséről döntött

2019-02-11 14:51:45

A bíróság a rendőrség eljárási hibája miatt helyezte hatályon kívül a Lánchíd elfoglalását megtiltó rendőrségi határozatot, nem pedig a "hídfoglalás megengedéséről" döntött, ahogyan az a sajtóban megjelent - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI-vel. 

    Felidézték: a Lánchídra február 10-ére bejelentett gyülekezés megjelölt helyszínen és időpontban történő megtartását a rendőrség megtiltotta.
    A rendőrség döntését vitató perben a Fővárosi Törvényszék érdemben nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta a rendőrségi döntés megalapozottságát - szögezte le a bíróság. Hozzátették: a sajtóhírekkel ellentétben a törvényszék ítéletében szó sincs a forgalomkorlátozás arányos vagy aránytalan jellegéről, vagy arról, hogy hány híd van még a fővárosban, amelyen az autósok közlekedhetnek. 
    "Ennek az érdemi vizsgálatnak ugyanis akadálya volt, hogy az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett: a kötelező jogszabályi előírás ellenére nem személyesen hallgatta meg a bejelentőt, továbbá nem ajánlott fel számára alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására" - tették hozzá. 
    A törvényszék leszögezte: a bíróság értelmezésében így a rendőrség kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét, amelynek célja, hogy az alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jog - akár más helyszínen, akár más időpontban - esetleg gyakorolható legyen.
    Ezek alapján a súlyos eljárási hiba törvényes következménye volt a rendőrségi tiltó határozat hatályon kívül helyezése.
    Vasárnap délelőtt a Fiatalok a demokráciáért elnevezésű civil szerveződés foglalta el a Lánchidat.