Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-02-10 16:09:19

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Kaszpi-tengertől a Földközi-tenger térségén át egészen a Pireneusi-félszigetig magasnyomású öv húzódik. Területén alapvetően csapadékmentes az idő, ugyanakkor a keleti részén tartósan ködös tájak, ónos ködszitálás is előfordul. A Brit-szigetek és Skandinávia térségében ciklonok és frontok találhatóak. Több helyen esik az eső, északon havazik, Franciaországból és Norvégia déli részéről helyenként kiadós (20-40 mm) csapadékról érkezett jelentés. A hőmérsékletet tekintve északkeleten van a leghidegebb, az Ural előterében néhol csupán -10 fok a csúcsérték. Délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, a Pireneusi-félszigeten már jellemzően 15, 21 fok között alakul a hőmérsékleti maximum. A Kárpát-medence fölött hétfőre virradóan egy hidegfront vonul át, felhőzetéből sokfelé várható eső.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Kora estétől megvastagszik a felhőzet, éjszaka már országszerte borult lesz az ég. Az esti óráktól egyre többfelé ered el az eső, zápor, az Északi-középhegységben helyenként havas eső is hullhat. Hétfőn a nap második felében északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de keleten estig borult marad az ég. A déli és keleti megyékben eleinte még több helyen eshet az eső, az ország más tájain viszont futó zápor, esetleg hózápor alakulhat ki. Éjszaka, illetve hétfőn az északnyugati szelet kísérhetik viharos széllökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 9 fok között alakul.