Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-02-08 18:46:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Megközelítőleg az 50. szélességi körtől északra egymást követik a nyugatról kelet felé haladó ciklonok időjárási frontjai, így Észak-Európában mozgalmas, csapadékos az idő: a Skandináv-félszigeten havazik, másutt inkább az eső esik.
    A Brit-szigetek térségét egy viharciklon érte el, így arrafelé az eső mellett sokfelé fúj viharos szél, néhol orkánerejű széllökések is előfordulnak, melyek meghaladják a 120 km/h-t.
    A Földközi-tenger keleti medencéjében egy fokozatosan gyengülő ciklon hatására többfelé esik az eső, helyenként zivatar is kialakul. Kontinensünk déli és középső részén anticiklon a meghatározó, így ezeken a vidékeken a változó felhőzet mellett általában a napsütés a jellemző, de helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet.
    A Skandináv-félszigeten változatlanul egész napos a fagy, az északi tájain a hőmérséklet csúcsértéke -11 és -24 fok között alakul.
    Ezzel szemben az Ibériai-félsziget déli partvidékén néhol 20 fok fölé melegszik fel a levegő. Az időjárási frontok továbbra is a Kárpát-medencétől északra vonulnak el, ezért szombat estig lényeges változás nem várható időjárásunkban, folytatódik a csendes idő.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Éjjel északnyugat felől ismét fátyolfelhők érkeznek, melyek szombaton az ország nagy részén szűrik a napsütést. Legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen eső, hószállingózás. Éjszaka foltokban zúzmarás köd, főként északkeleten alacsonyszintű rétegfelhőzet is képződik, ez utóbbi szombaton tartósan is megmaradhat. Kezdetben többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd a reggeli óráktól többfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések is kísérik a déli szelet. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett vidékeken ennél hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 6 és 12 fok között, a tartósan borult északkeleti területeken 3 és 6 fok között alakul.