Emma napja van. | 2024.04.19

Oroszország nem küld megfigyelőket az ukrán elnökválasztásra

2019-02-08 18:31:00

Oroszország biztonsági megfontolásokból nem küld megfigyelőket az ukrán elnökválasztásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokkal foglalkozó testülete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) missziójában - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

    "A nemzetközi kötelezettségek rendkívül súlyos megsértésének tekintjük, hogy Ukrajna megtagadta az orosz megfigyelők akkreditációját a választási eljárások terén" - áll a kommünikében.
    Az orosz külügyi tárca szerint az a tény, hogy orosz szakértők nem vehetnek részt a nemzetközi megfigyelő missziókban, és hogy több millió ukrán állampolgárt megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy Oroszország területén voksoljanak, "kételyeket támasztanak a közelgő akaratnyilvánítás eredményének átláthatóságával és objektivitásával kapcsolatban.
    A nap folyamán korábban Thomas Rymer, az EBESZ ODIHR szóvivője azt közölte, hogy a hivatal két orosz állampolgárt levett az ukrán választás hosszú távú megfigyelőinek 92 fős listájáról, miután Kijev megtagadta az akkreditálásukat. Moszkvában a külügyi közlemény megjelenése előtt még azt jelezték, hogy Jelizaveta Boriszova, az Oroszországi Társadalmi Választójogi Intézet és Krisztyina Bogdanova, a Társadalmi Választási Diplomácia Intézete képviseletében az elutasítás ellenére hétfőn megkísérli a többi megfigyelővel együtt a beutazást Ukrajnába.
    Az orosz diplomáciai tárca, amely szerint az ukrán döntés súlyos kárt okozott az ODIHR imázsának, arra szólította fel Kijev nyugati pártfogóit, hogy bocsássanak ki elvi állásfoglalást az ukrán hatóságok eljárásával kapcsolatban, és követeljék meg tőlük a nemzetközi jog normáihoz való visszatérést. 
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az orosz szakértők ukrán kizárása csökkenti a voksolás legitimitását.
     "Az egész nemzetközi közösség számára nyilvánvaló, hogy a valamely ország vagy országcsoport megfigyelőivel szemben hozott diszkriminatív intézkedések a legitimitás szintjének csökkenéséhez vezetnek. Ez teljesen nyilvánvaló tény" - mondta.
     Peszkov szerint mindazonáltal Moszkva nem fogja elutasítani a választások eredményének elismerését, ha az ODIHR-hoz tartozó megfigyelőit nem engedik be Ukrajnába.
     Rámutatott, hogy az ukrán hatalmi szerveknek az orosz megfigyelőkkel szemben tanúsított magatartása negatív reagálást váltott ki az EBESZ részéről. A szóvivő szerint megengedhetetlen a megfigyelők munkájának bármilyen korlátozása.
     Ukrajnában a tervek szerint március 31-én tartják az elnökválasztás első fordulóját. Az ukrán központi választási bizottság 2018. december 31-én, a kampány első napján közölte, hogy felszámolja mind az öt eddigi oroszországi választóhelyiséget, Moszkvában, Szentpéterváron, Rosztov-na-Donuban, Jekatyerinburgban és Novoszibirszkben. Az Oroszország területén tartózkodó ukrán állampolgárok ezek helyett Georgiában, Kazahsztánban és Finnországban adhatják le voksaikat.
     Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon. Peter Taylor, az ODIHR megfigyelői missziójának vezetője szerint Kijevnek az orosz megfigyelőkhöz való viszonyulása nem felel meg az EBESZ alapelveinek.
     Petro Porosenko ukrán elnök korábban bejelentette, hogy az orosz állampolgárságú ODIHR-megfigyelők visszafordítására fogja utasítani hazája határőrségét.
     Peszkov egyébként újságírói kérdésre válaszolva, pénteken közölte, hogy a 2014-ben megdöntött Viktor Janukovics volt ukrán államfő Vlagyimir Putyin elnök utasítására állami védelemben részesül Oroszországban. Azt nem tudta megmondani, hogy melyik orosz szakszolgálat látja el ezt a feladatot. 
     Janukovics oroszországi jogállásával kapcsolatban Peszkov elmondta, hogy a politikus Ukrajna elnökeként utazott be az országba, ma is ott tartózkodik, de már nincs "semmilyen különleges státusa".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó