Emma napja van. | 2024.04.19

ITM: megkezdődtek a gyermekjátékok fogyasztóvédelmi ellenőrzései

2019-02-07 11:30:00

Megkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei évi játékvizsgálat, amelynek célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat - tájékoztatta az ITM csütörtökön az MTI-t. 

    A közleményben kiemelték: a laboratóriumi és hatósági ellenőrzések az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjednek.
    Az ellenőrzések középpontjában a játszószőnyegek, a plüss játékok, a játékkerékpárok és -rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állnak - közölte az ITM.
    A kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfémtartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki.
    Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta, míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek. Azt is hozzátette, hogy egész évben folyamatos termékbiztonsági vizsgálatok lesznek.
    Az ITM közölte: a balesetek megelőzése és az egészségkárosító hatások feltárása érdekében az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben folytatnak vizsgálatokat.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó