Ervin napja van. | 2024.04.26

Időjárás-jelentés

2019-02-04 17:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Ciklon örvénylik a Brit-szigetek felett, ennek hatására ott borongós, esős idő a jellemző. A szárazföldünk közepén hullámzó frontrendszer kissé keletebbre helyeződött. Ezen képződmény mentén továbbra is erősen felhős vagy borult az ég, és több helyről érkeznek jelentések csapadékról: északon jellemzően havazásról, délebbre haladva egyre inkább esőről, Olaszország déli csücskén pedig zivatar is előfordul. Az előbb említett két rendszer közé anticiklon ékelődik be, illetve kontinensünk délnyugati, keleti részein is főként magasnyomás alakítja az időjárást. Ennek köszönhetően kevés a felhő, sokat süt a nap, és számottevő csapadék sem fordul elő. Európában a legmelegebb a Balkánon van, itt a kora délutáni órákban általában 15 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. A leghidegebb még mindig a Skandináv-félsziget északi részén van, néhol tartósan -20 fok alatt alakul a hőmérséklet. A Kárpát-medence térségében kedd estig eleinte nedvesebb, majd egyre szárazabb légtömegek áramlanak be, és fokozatosan emelkedik a nyomás.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig
    -----------------------------------------------
    Változó mennyiségű és vastagságú felhőzetre számíthatunk, éjszaka északnyugaton lesz kevesebb a felhő, ott pára-, illetve ködfoltok is kialakulhatnak. Kedden a déli és a keleti vidékeken marad a borongós idő, míg a déli óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet. Hétfő estig számottevő csapadék nem valószínű, hajnaltól elsősorban délen, délkeleten várható eső, de néhol havas eső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít erejéből, kedden már többnyire mérsékelt marad.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 7 fok között alakul.