Gedeon napja van. | 2024.03.28

Benkő: a migráció veszélyezteti leginkább Európa biztonságát

2019-01-30 10:59:00

A migráció veszélyezteti leginkább az európai emberek biztonságát - nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy Bukarestben tartják szerdán és csütörtökön az európai védelmi miniszteri találkozót. 

    A miniszter kifejtette: Európa - és benne Magyarország -  biztonságpolitikai szempontból új szakaszba lépett. Európa biztonsága jelentősen romlott és az új típusú biztonsági problémákra nem lehet rutinszerűen reagálni. Európa vezetőinek komolyan kell vennie a kontinens és az európai emberek biztonságát fenyegető veszélyeket, amelyek közül legsúlyosabb a migráció, amely kapcsán mielőbbi irányváltásra van szükség - hangsúlyozta. 
    Benkő Tibor szerint olyan új kihívások jelentek meg a világban, mint például a terrorizmus, a migráció, vagy a kiberhadviselés, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekében. 
    Az európai uniós védelmi miniszterek találkozóján a tervek szerint áttekintik az európai védelmi kezdeményezések, a védelmi képességfejlesztési projektek közötti koherencia, és a katonai műveletekben való alkalmazhatóság kérdéseit. 
    Benkő Tibor kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amelynek keretében jelentős fejlesztésekkel modernizálják a honvédséget. A biztonság egyik záloga a korszerű eszközökkel rendelkező, felkészült és elkötelezett katonákból álló hadsereg - fogalmazott a tárcavezető. "A Magyar Honvédség tekintetében ezt a munkát megkezdtük: egy erősebb Magyar Honvédség létrehozásával hozzájárulunk egy erősebb európai védelemi együttműködéshez, ezzel együtt egy szilárd alapokon nyugvó NATO szövetségesi rendszerben vagyunk érdekeltek" - mondta Benkő Tibor.