Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: jogosulatlan adatkezelésnek minősül a jelentéstervezetek nyilvánossá tétele 

2019-01-27 19:51:00

A jelentéstervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vasárnap az MTI-vel.

    Vasárnap több portálon is beszámoltak arról, hogy az ÁSZ a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) költségvetési támogatásának felhasználását is problémásnak találta. Az atv.hu azt is megjegyezte, hogy bár az ÁSZ jelentéstervezetét nem szabad nyilvánosságra hozni, az MKKP válaszai elérhetőek a honlapon, mindenki belenézhet a dokumentumba.
    Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, hogy kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.
    Vasárnapi közleményében az ÁSZ kifejtette: a számvevőszék törvényi előírás alapján a 2018. április 8-i országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. A hatályos törvényi előírás alapján az ÁSZ a választáson induló és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi.
    Azt írták: a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése keretében hét jelölőszervezet - a Demokratikus Koalíció, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata - ellenőrzése van folyamatban.
    "Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak" - hangsúlyozták, hozzátéve: az ÁSZ minden megállapítását jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzött szervezetek észrevételeinek értékelése után a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz.
    Kiemelték azt is, hogy ellenőrzései során az ÁSZ mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz.
    Az ÁSZ emlékeztetett továbbá arra is, hogy hírportálján több alkalommal tájékoztatta a közvéleményt, valamint az érintett jelölteket és jelölőszervezeteket a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzéséről. Az ÁSZ a hivatalos kampány megkezdése előtt, 2018. február 16-án tájékoztatót is közzétett, amely az általános tudnivalók mellett bemutatta a számvevőszéki ellenőrzés szempontjait, az elszámoltatás általános követelményeit, valamint a minden érintett jelölőszervezetre egységesen vonatkozó törvényi előírásokat.
    Az ÁSZ közleményében tudatta: minden közpénzt használó szervezetnek, így a pártoknak is biztosítaniuk kell az átláthatóságot és elszámoltathatóságot. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása - közte a kampánypénzek felhasználása - törvényes és példamutató legyen. A számviteli, a párt- és a kampánytörvény egyértelmű és kötelező előírásokat határoz meg a pártoknak, ezek - illetve a számvevőszéki törvény - betartása teremti meg a pártok gazdálkodásának és a kampánypénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát - írta az ÁSZ.