Gedeon napja van. | 2024.03.28

Potápi: 6500 családot és 10 ezer gyermeket ért el a külhoni magyar családok éve program

2019-01-26 08:35:00

A külhoni magyar családok éve programjain keresztül körülbelül 6500 családot és 10 ezer gyermeket ért el a nemzetpolitikai államtitkárság - közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon pénteken Zentán. 

    A politikus az előző évek nemzetpolitikájának eredményeit összegezte a vajdasági városban, és szólt néhány szót az idei esztendőre tervezett programokról is. 
    Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy száz éve egymástól elválasztva él a magyarság, de a száma a világon még mindig 15 millióra tehető, és a nemzetpolitikát közösen alkotják a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők.
    Kiemelte, hogy 2010 és 2014 között a magyar kormány megalkotta a nemzetpolitika keretrendszerét, 2014-től pedig Magyarország gazdasági megerősödésének köszönhetően a szülőföldön való boldogulás felé tudtak fordulni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2018-2022-es kormányzati időszakban a célkitűzések között a legfontosabb helyen az identitáserősítés, a családok támogatása és a gazdaságfejlesztés szerepel. "Ennek a háromnak köszönhető, hogy gyarapodó magyar közösségekről beszélhetünk majd a Kárpát-medencében" - fogalmazott az államtitkár. 
    Rámutatott, hogy fontos a külhoni magyar intézményrendszer fenntartása, és ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években körülbelül ötezer külhoni magyar intézményt támogatott a kormány. A kulturális eseményeken és intézményeken kívül a Vajdaságban támogatott projektek között megemlítette a Pannon Médiaház kiépítését, valamint a szabadkai zsinagóga felújítását.
    Aláhúzta, hogy a külhoni magyar óvodafejlesztési program három üteme közül az első kettő már jó ütemben halad a vége felé, a harmadikat hamarosan elkezdik. Hozzátette: az első két ütem értéke meghaladja a 38 milliárd forintot, a harmadik ütem pedig több mint 9 milliárd forinttal kezdődik majd. A programnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az összes magyar gyermek, illetve akár a vegyes házasságokból származó gyermekek is magyar bölcsődébe és magyar óvodába tudjanak járni - közölte Potápi Árpád János.
    Emlékeztetett arra, hogy a 2018-as esztendő Mátyás király-emlékév volt, amelynek keretében több mint 150 ünnepi esemény zajlott le. A politikus véleménye szerint az emlékévek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz. 
    Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év II. Rákóczi Ferenc-emlékév lesz, az idei esztendő programját azonban csak később közlik. 
    Rámutatott, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság eddig is nagy hangsúlyt fektetett a szülőföldön való boldogulásra, és ezt folytatni is kívánja. "Mi voltunk talán a kovásza annak, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megindította a gazdaságfejlesztési programjait" - fogalmazott az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy ezek a programok sikeresen zajlottak le. 
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei esztendő a külhoni magyar gyerekek éve lesz, de hozzátette, hogy az ehhez kapcsolódó programokat később ismertetik.