Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közel kétszáz szélsőségest helyeztek szabadlábra Belgiumban

2019-01-25 15:14:00

Belgiumban a közelmúltban szabadlábra helyeztek 182 embert, akiket terrorizmussal összefüggő bűncselekményekért vagy szélsőséges tanok terjesztése miatt tartottak fogva - közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

    A cikk szerint a büntetésük leteltével szabadon bocsátottak között vannak terrorista támadás előkészítésével vádolt, szélsőséges és a társadalom széles rétegei elleni gyűlöletkeltő tanokat hirdető hitszónokok és számos radikalizálódott ember is. Legtöbbjük az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel hozható összefüggésbe, akik a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta voltak őrizetben.
    A szabadon bocsátottak között 74-en szerepelnek a terroristákat vagy terrorizmussal szorosan kapcsolatba hozható embereket rögzítő belga adatbázisban, akinek megfigyelését a hírszerző szolgálatoknak előtérbe kell helyezniük - közölték. 
    Koen Geens igazságügyi miniszter leszögezte, a rendőrség és az igazságügyi szervek feladata, hogy folyamatosan figyeljék, az elengedettek betartják-e szabadon bocsátásuk feltételeit. 
    Jelenleg terrorizmus miatt még 230 elítélt ember van belga börtönökben - tették hozzá.
    A napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy terrortámadás előkészítésének szándéka miatt őrizetbe vettek egy, a belga főváros Molenbeek nevű negyedében élő embert .
    Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője szerint a régóta megfigyelés alatt tartott, majd vidéken előállított fiatalember esetében "az utóbbi időben a jelek arra utaltak, hogy cselekvésre szánja el magát". Elővigyázatossági okokból tartóztatták le - mondta.
    Országszerte öt további embert is őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy segítséget nyújtottak a gyanúsítottnak. 
    Valószínűsíthető mindazonáltal, hogy a tervezett merénylet nem nagy tömegek elleni terrorcselekmény, hanem késes támadás lett volna - közölte a szóvivő.