Gedeon napja van. | 2024.03.28

Üzleti diplomácia képzés indul ősszel a BGE-n

2019-01-25 13:14:00

Üzleti diplomácia képzést indít szeptembertől a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) szakmai támogatásával, a magyar cégek külpiacra lépésének támogatása érdekében - közölte az oktatási intézmény pénteken az MTI-vel. 

    A közleményben megjegyezték: az új képzést az egyetem külkereskedelmi karának nemzetközi tanulmányok mesterszakán indítják. 
    A képzéssel kapcsolatos együttműködés egy többszintű, stratégiai megállapodás része az egyetem és a HEPA között - ismertették. 
    A megállapodással az egyetem és a HEPA célja, hogy növeljék Magyarország exportképességét, külpiaci promócióját és fokozzák az ország külkereskedelmi teljesítményét - jegyezték meg. Célul tűzték ki továbbá az áruk és szolgáltatások nemzetközi kereskedelmével kapcsolatos ismeretek közös fejlesztését, a magyar export bővítését, a kis-, közép- és nagyvállalkozások határokon túli megjelenésének erősítését.  
    A megállapodás értelmében a jövőben az egyetem kutatói tevékenységének eredményeit beépítik a HEPA külpiaci törekvéseibe, különös tekintettel Közép-Európára, a V4-térségre, a Balkán-félszigetre és a balti országokra. Az együttműködés kiterjed az oktatás, a kutatás területeire, illetve közös konferenciák rendezésére is.
    A közleményben arra is kitértek, hogy a vállalati diplomácia célja elősegíteni a vállalkozások nemzetközi rendszerbe illesztését, biztosítani az anyavállalatok-leányvállalatok közötti együttműködést. Az üzleti diplomaták kapcsolatot tartanak többek között a nemzetközi üzleti partnerekkel, tárgyalnak a fogadó ország hatóságaival és szakmai szervezetekkel - tették hozzá.