Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-01-18 18:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Északkelet-Európa fölött egy nagykiterjedésű ciklonrendszer található, amelynek frontálzónája a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódik. Területén sok a felhő, és többfelé hull csapadék: északon havazás, havas eső, délebbre eső, sőt a mediterrán térségben zivatarok is kialakulnak. Az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon frontjai kelet felé haladva elérték kontinensünk nyugati partjait, így arrafelé is felhős az ég, több helyen esik az eső. Száraz, napos idő nagyobb területen csupán a Germán-alföldön, a Skandináv-félszigeten, illetve a Fekete-tenger partvidékén van, ezeken a tájakon anticiklon határozza meg az időjárást. A leghidegebb szárazföldünk északi és keleti részein van, Skandináviában -5 és -20, néhol -25 fok közelében alakul a csúcsérték. Ezzel szemben Spanyolország déli partvidékén 15 fok fölé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medencébe eleinte száraz, majd ismét nedvesebb levegő érkezik, ezért átmeneti szünet után délnyugat felől beborul az ég, és szombat este dél felől havazás kezdődik.
    
    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------

    Pénteken északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, legtovább az ország keleti harmadán lehet számítani esőre, havas esőre, a magasabb hegyekben és északkeleten hóra is. Átmeneti derült, gyengén felhős időt követően szombaton dél, délnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és este dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. Pénteken az északnyugatira forduló szelet erős széllökések kísérhetik, szombaton többnyire mérsékelt lesz a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0 és +4 fok között várható.