Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varsó London új javaslataira vár 

2019-01-16 09:28:00

Varsó új brit javaslatokra vár a Brexit ügyében, miután a londoni alsóház elutasította a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást - ebben az értelemben nyilatkoztak  a lengyel kormányfő és a külügyminiszter-helyettes.

    Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a megállapodás nélküli Brexit rossz megoldás lenne az Egyesült Királyság számára, valamint az Európai Unió (EU) szempontjából is. "Uniós partnereinkkel együtt viszonyulunk majd az ügyben teendő új brit javaslatokhoz" - írta a lengyel miniszterelnök a Twitter közösségi honlapján. 
    "Megteszünk mindent, hogy állampolgáraink  és cégeink számára lehető legtöbb kiszámíthatóságot és biztonságot szavatoljunk" - fűzte hozzá. 
    Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes szerint a brit kormánynak   a további cselekvés  tervét kellene bemutatnia az elveszített parlamenti szavazás után. "Várunk az új brit javaslotokra" - szögezte le Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Mint hozzáfűzte, Varsó együttműködik majd az uniós partnerekkel a leendő brit javaslatokra reagáló "részletes és minél konstruktívabb" állásfoglalás előkészítésében.
    "Amit a brit alsóház nem akar, azt már tudjuk, ma azonban a legfontosabb az, hogy mit  akar" - jelentette ki Szymanski. 
    Leszögezte továbbá: noha a lengyel kormány nem kívánja a megállapodás nélküli Brexitet, "intenzíven készül erre az eshetőségre is".