Emma napja van. | 2024.04.19

ÁSZ: folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése

2019-01-12 17:20:00

Folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése; a jelentéstervezetek nem nyilvánosak - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szombaton az MTI-vel. A szervezet arról is tájékoztatott: már korábban megküldte a Momentum Mozgalomnak és Párbeszédnek a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről szóló tájékoztatást. 

    A közleményben emlékeztettek arra, hogy az ÁSZ a 2018. áprilisi országgyűlési választás után egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és a jelölőszervezetek választásra fordított pénzeinek felhasználását. A felhasználás és az elszámolás előírásait a számviteli, a kampány- és a párttörvény tartalmazza - tették hozzá.
    Az ellenőrzött szervezeteknek megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, kizárólag a számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni őket. A dokumentumban szereplő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelésnek számít - hangsúlyozták.
    Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.
    A számvevőszék a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatásának felfüggesztéséről szóló tájékoztatást, valamint az ellenőrzésükről szóló jelentéstervezetet észrevételezésre már korábban megküldte a pártok közhiteles nyilvántartásban szereplő székhelyére. Az ÁSZ a két párt beérkezett észrevételeinek értékelése után a megállapításait jelentésekbe foglalja, amelyeket a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz a honlapján - tették hozzá.
    A további, az adatszolgáltatást a törvényi előírásoknak megfelelően teljesítő jelölőszervezetek - a Demokratikus Koalíció (DK), a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika (LMP), Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Magyar Szocialista Párt (MSZP), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata - esetében az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás alapján észrevételezésre megküldte a jelentéstervezeteket az érintett pártoknak.
    Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.
    A Népszava szombati számában Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja is arról tájékoztatott, hogy szervezetük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást. Kocsis-Cake Olivio szerint december 11-én beadták a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós közölte, ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó