Auguszta napja van. | 2024.03.29

Decemberben 3,1 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

2019-01-09 17:20:00

 

Tavaly decemberben 3,1 százalékra emelkedett a novemberi 2,8 százalékról a munkanélküliség Csehországban - közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában.

 

    Éves összehasonlításban azonban csökkent a munkanélküliség: 2017 decemberében a munkanélküliségi mutató 3,8 százalékos volt.  
    A tavalyi év végén mintegy 231 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a hivatalok. Ez 1996 óta a legalacsonyabb decemberi szám. A szabad munkahelyek száma ugyanakkor mérsékelten, 324 ezerre emelkedett. A hivatal szerint új tendencia, hogy a cégek számos munkahelyet ajánlanak az 50 éven felülieknek, illetve a nyugdíjasoknak is. 
    "Decemberben minden évben emelkedik a munkanélküliek száma, mert befejeződnek a szezonális munkák a mezőgazdaságban és az építőiparban" - mondta Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója. Megjegyezte: az idei évben a munkanélküliségi mutató a várakozások szerint lényegében stabil lesz, és a tavalyi szint körül fog mozogni. "A csehországi munkanélküliség európai mértékben is alacsony, további csökkenésére már nem igen van lehetőség" - mutatott rá Sadílková.
    A helyzet Prágában a legjobb, ahol a munkanélküliségi mutató 1,9 százalék. A legmagasabb a Morvasziléziai régióban van, ahol az emberek 4,7 százaléka van munka nélkül.