Auguszta napja van. | 2024.03.29

A papi pedofília elleni egyházi fellépésről is szólt újévi beszédében Ferenc pápa 

2019-01-07 16:30:00

Korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében, amelyben számos aktuális nemzetközi politikai kérdést is érintett.

    Ferenc pápa kijelentette, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására, "fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít". A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba.
    Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett olasz nyelvű, hosszú beszédében a nemzetek közötti multilaterális párbeszédet szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a nemzetközi szervezeteket gyakran hatalmi és érdekcsoportok irányítják, amelyek "ideológiai gyarmatosítással" nem tartják tiszteletben a népek méltóságát és érzékenységét. 
    Ezzel egy időben az államok egyre inkább kizárólagos nemzeti érdekeiket tartják szem előtt. Mindez az egyházfő szerint a politika hitelvesztéséhez, a gyengébb országok peremre szorításához vezet. 
    "A politikának messzelátónak kell lennie (..). A jó politikusnak nem teret kell foglalnia, hanem folyamatokat kell elindítania" - jelentette ki Ferenc pápa. 
    Békét sürgetett többek között Ukrajnában, politikai megoldást Szíriában, valamint Venezuelában és Afrika több államában. 
    A pápa a szegénység, az erőszak, az üldözés, a természeti csapások elől menekülők támogatását, integrációját és esetleges hazatérésének elősegítését szorgalmazta. Viszonyítási pontnak az ENSZ globális migrációs csomagját nevezte. 
    A Vatikánvárosi Állam tavalyi tevékenységei közül a Kínával aláírt megállapodást emelte ki, és kitért arra, hogy az idén Marokkóba és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat. Emlékeztetett, hogy az idén lesz 30 éve a berlini fal lebontásának. 
    A Szentszéknél 183 ország képviselteti magát.