Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kocsis Máté: a közös ellenzéki lista egy Soros-lista lesz

2019-01-06 19:30:00

A Fidesz frakcióvezetője szerint a közös ellenzéki lista egy Soros-lista lesz.

    Kocsis Máté vasárnap délután Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a közös ellenzéki EP-lista végre "tiszta vizet önt a pohárba. Ez egy Soros-lista lesz, melyre csak azok kerülhetnek fel, akik támogatják a bevándorlást" - írta a fideszes politikus.
    A frakcióvezető bejegyzésében az Origo portál cikkét kommentálta, amely a közös listáról írt "Bejelentették a sorosista tüntetésen: Gyurcsány-Jobbik-Momentum-LMP-MSZP közös lista lesz a májusi EP-választáson" címmel.
    Szombaton a parlamenti ellenzéki pártok, szakszervezetek és civilek közös kormányellenes tüntetésén Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kijelentette, hogy létrejött az egység a Parlamentben és az utcákon, ezért egységre kell törekedni az EP- és az önkormányzati választásokon is, közös ellenzéki jelöltet kell indítani mindenhol.
    Az Országgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén, napirend előtt Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője felszólalása keretében frakciótársaival, valamint a DK és az MSZP jelenlévő képviselőivel együtt egy esküt olvasott fel, amelyben arra tett fogadalmat, hogy az "ellenállás" céljaihoz és a magyar emberek követelésének öt pontjához hű lesz, annak megvalósítása érdekében minden demokratikus ellenzéki erővel együtt dolgozik, minden fórumon képviselni, terjeszteni fogja a követeléseket.
    A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen ülés után közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd képviselői, függetlenekkel, valamint a Momentum politikusaival kiegészülve.
    Ahogy előzőleg a rendkívüli ülésen, úgy itt is fogadalmat tettek az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői, vállalva, hogy közösen lépnek fel a tavaly év végi tüntetéseken megfogalmazott ötpontos követeléscsomag megvalósításáért.
    A parlamenti ellenzéki pártok többször tüntettek már együtt - más szervezetekkel közösen - december 12 óta, amikor az Országgyűlés kormánypárti többséggel elfogadta a munka törvénykönyvének módosítását. A fővároson kívül vidéken is tartottak közös megmozdulásokat.