Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tüntető gazdák egy időre eltorlaszolták az egyik lengyel autópályát

2018-12-12 17:40:43

Eltorlaszolták a német határtól Varsóig vezető A2-es autópálya egy szakaszát szerdán a többek között a sertépestis (ASF) okozta veszteségeikért kártérítést követelő lengyel gazdák, akikkel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter a helyszínen tárgyalt követeléseikről. 

    Mintegy száz, sárgamellényes gazda Varsótól 25 kilométerre foglalta el több órára az autópálya főváros felé vezető mindkét sávját, ami miatt hatalmas dugók alakultak ki.
    Kártérítést követeltek sertéstelepeiknek a járvány miatti, hatóságilag elrendelt megsemmisítéséért, hatékonyabb küzdelmet az ASF-fel szemben, a lengyel mezőgazdasági termékek nagyobb támogatását, valamint a hazai és külföldről importált mezőgazdasági termékek egyértelmű megkülönböztető megjelölését.
    A tüntetőkkel közvetlenül tárgyaló mezőgazdasági miniszter elmondta: házi sertéseknél legutóbb szeptember közepén találtak ASF-vírust Lengyelországban. Más a helyzet a vaddisznókkal, amelyek állományát csökkenteni kellene. Erről jelenleg egyeztetés zajlik a lengyel vadászszövetséggel - tájékoztatott a miniszter. Elmondta továbbá, hogy a kormány több intézkedést hozott a sertéstenyésztők támogatására, a sertéspestis elleni küzdelemre, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság november végén a sertéspestistől mentesített 60 községben engedélyezte a sertésállomány felújítását. 
    Lengyelországban 2014 elején azonosították először az ASF-t egy elhullott vaddisznónál a fehérorosz határ közelében. 
    A tüntetők szerda délután a rendőrség felszólítására véget vetettek az útblokádnak