Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmi: tízmilliárd forintot fordítottak szociális és gyermekvédelmi intézmények felújítására

2018-11-14 13:48:25

Az országban 140 helyszínen összesen mintegy tízmilliárd forintból újultak meg szociális és gyermekvédelmi intézmények, illetve végeztek el energetikai korszerűsítést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

    Fülöp Attila A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épületeinek energetikai felújítása című projekt záró rendezvényén köszöntőjében kiemelte: a gyermekvédelem 23 ezer gyermeket érint. Közös felelőségünk, hogy milyen életet és milyen jövőt tudunk biztosítani ezeknek a gyermekeknek. 
    Az államtitkár a gyermekvédelem, a nevelőszülői hálózat és a hivatás fontosságára is felhívta a figyelmet. A 2017-ben bevezetett szociális munka napja "emblematikus ünnep", amelynek a lényegi mondanivalója, hogy az a százezer ember, aki a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozik, nemcsak egy-egy emberről, hanem annak családról, a közösségről is gondoskodik, ezért a munkáért pedig köszönettel tartozunk - fogalmazott Fülöp Attila. 
    Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a társadalom érzékenységét mutatja, hogyan gondolkodunk a családról, és mindazokról, akik kiszorultak a családból. A kormány mindent megtesz azért, hogy a gyermekekből sikeres felnőttek legyenek, és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak - hangsúlyozta. 
    Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere közölte: a zalai megyeszékhelyen - részben állami, részben önkormányzati forrásból - 2020-ig minden nevelési, oktatási intézmény megújul. A gyermekek neveléséhez, oktatásához kapcsolódó intézmények megújítása azért is kiemelt célja a város önkormányzatának, mert ezek a fejlesztések a jövőről, a következő generációról szólnak - tette hozzá.
    A polgármester kitért arra is, hogy a gyermekotthon épülete az önkormányzat tulajdonában van, de a város közgyűlése egyhangúlag úgy döntött, hogy ingyenesen átadja a tulajdonjogot az államnak. 
    A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (SZGYF) Zalaegerszegi Gyermekotthona épületének komplex energetikai felújítására csaknem 100 millió forintot fordítottak. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében a megyében összesen több mint 340 millió forintból végeztek energetikai beruházást a szociális és gyermekvédelmi intézményekben.