Gedeon napja van. | 2024.03.28

ITM: nő az egyszer használatos műanyagok termékdíja

2018-10-05 14:18:13

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal - mondta Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár egy pénteki budapesti fórumon. Hozzátette: 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat.

    "Az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földet legalább olyan állapotban tudjuk továbbadni, ahogy kaptuk" - fogalmazott a The Universal Sea - Pure or Plastic?! fenntarthatóság és művészet című nemzetközi konferencián.
    Felidézte, hogy Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő 2012-ben, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát: hat év alatt a felére, azaz fejenként 160-170 darabról 80-ra.
    Az idén tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten 2018. szeptember 7. és november 7. között az ART MOMENTS kortárs vizuális művészeti fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is több helyszínen, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket.