Gedeon napja van. | 2024.03.28

A torinói lepel elismert kutatója tartott előadást a Szent István-bazilikában

2018-09-29 19:32:43

A torinói lepel elismert szakértője, John P. Jackson tartott előadást kutatásairól szombaton Budapesten, a Szent István-bazilikában.

    Az amerikai fizikusprofesszor szeptember 23. és 29. között kilenc magyarországi helyszínt, köztük Szegedet, Lajosmizsét, Pécset, Győrt és a fővárosi Erkel Színházat érintő előadókörúton vett részt, amelyen a tudomány és hit képviselőit évtizedek óta foglalkoztató ereklyéről beszélt - hangzott el az M5 csatorna szombati Kulturális Híradójában.
    A torinói leplet, amely egy sérüléseket szenvedett ember képét ábrázolja, a hívők Jézus Krisztus halotti lepleként tisztelik. John P. Jackson 50 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a lepel tudományos vizsgálatával.
    A Vatikán engedélyével John P. Jackson vezetésével 30 kutató vizsgálta a leplet 1978-ban, háromdimenziós felvételt és szénizotópos vizsgálatot végeztek az ereklyén.
    A szénizotópos kormeghatározást nem John P. Jackson végezte személyesen, a professzor ennek eredményét - miszerint a lepel  13-14. századi lenne - a mai napig kérdésesnek tartja. Szerinte a lepel valójában az utolsó vacsora asztalterítője volt, amellyel aztán letakarták Jézus holttesttét.
    Martí Zoltán, az előadássorozatot szervező 777 keresztény blog főszerkesztője a műsorban úgy vélekedett, valószínűleg soha nem derül ki, hogy a torinói lepel eredeti-e vagy sem. 
    Ahol a tudomány véget ér, ott kezdődik a hit, és ennek a kettőnek nagyon szép találkozása a torinói lepel - mondta. 
    Az előadássorozat médiatámogatója az M5 kulturális csatorna.