Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint egymilliárd forint műtét közbeni rákdiagnosztika fejlesztésre

2018-09-27 10:14:00

Több mint 1,2 milliárd forintot kaptak a műtét közbeni rákdiagnosztika fejlesztésére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói és innovációs partnerei - közölte az akadémia szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói és innovációs partnereik egy olyan diagnosztikai rendszer kifejlesztésére nyertek el több mint 1,2 milliárd forintot, amellyel a részletes szövettani vizsgálat a műtét közben elvégezhető, és az így kapott információk már ott helyben, a műtét alatt segíthetik a sebész döntéseit. 
    A rendszer a legfrissebb kutatási eredményeket egyesíti - szerepet kap benne a kvantummechanika eredményeire épülő nemlineáris lézerpásztázó mikroszkópia, egy új antitestjelöléses eljárás, valamint a mesterséges intelligenciára épülő képfeldolgozás és döntéstámogatás.
    A rendszer első tagja egy lézerpásztázó mikroszkóp (hisztoszkóp), amelynek segítségével már a műtőben vizsgálhatók és elemezhetők lesznek a daganatos szövetek. A rendszer második eleme egy új eljárás, amely lehetővé teszi a daganat típusának (akár genotípusának) optikai azonosítását. 
    A mikroszkópiás adatok és képi információk többlépcsős és azonnali feldolgozását egy több mint 10 év fejlesztésére épített, mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segíti.
    A projektben elkészül a lézerpásztázó mikroszkóp endoszkóppal ellátott prototípusa is, amely képes lesz a jelöletlen vagy fluoreszcens antitest által szelektíven jelölt sejtek, sejthalmazok vizsgálatára a tumoros szerv felszínén vagy akár a szövet mélyrétegeiben.
    Az MTA innovációs partnerei a korábbi fejlesztések sikerére alapozva egy speciális, mikroendoszkóp-alapú sebészeti eszközt (Laser-PhotoKnife) is terveznek, amellyel iteratív eljárás során a daganatos szövet nemcsak detektálható, hanem fotoablációs technika segítségével azonnal, helyben megsemmisíthető.