Auguszta napja van. | 2024.03.29

Művészeti maraton a pszichiátriai betegekkel szembeni előítéletek leküzdéséért

2018-09-22 19:41:00

A pszichiátriai betegekkel szembeni előítéletek leküzdéséért festenek együtt mentálisan beteg és egészséges emberek szeptember 28-án és 29-én a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria által közösen megrendezett PsychArt24 Művészeti Maratonon a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ aulájában.

    Az immár kilencedik jótékony célú rendezvény témája idén az Áttűnések - látható és láthatatlan létezésünk - olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A szeptember 28-án 12 órakor kezdődő és 29-én 12 órakor befejeződő maratonon a szervezők biztosítanak minden alapanyagot és eszközt az alkotó munkához.
    A művészeti maratont követően egy szakmai zsűri válogatja ki azokat a képeket, amelyeket december elejétől lehet megnézni a Budapest Art Brut Galériában, majd a tárlat később több vidéki nagyvárosban is bemutatkozik.
    A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika közössége a mentális betegséggel élők gyógyításának és a betegségek kutatásának támogatása érdekében hozta létre 1991-ben a Moravcsik Alapítványt, amely az elmúlt évtizedekben kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében.
    Ennek egyik különleges formája a PsychArt24 Művészeti Maraton, amelyen egészségesek és pszichiátriai betegséggel élők együtt alkotnak. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberek irányába.
    "A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A pszichiátriai betegséggel küzdők alkotásai az art brut művészeti irányzathoz tartoznak. Az art brut nyers, őszinte, csiszolatlan művészetet takar" - idézi a közlemény Simon Lajos egyetemi docenst, pszichiátert, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnökét.
    Kovács Emese társszervező, a Budapest Art Brut Galéria alapítója szerint az első rendezvényen 130 alkotó volt jelen, tavaly pedig már 390 fölött volt a résztvevők száma, akik 480 alkotást hoztak létre a maraton 24 órája alatt. Az elmúlt években több professzionális művész és közismert személy is csatlakozott a kezdeményezéshez.
    A program fővédnöke Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.