Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az önkormányzatok belső kontrollrendszerét támogató öntesztjét frissítette az ÁSZ

2018-09-20 18:18:51

Megújította az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt az öntesztet, amellyel az önkormányzatok szabályszerűen működését és gazdálkodását kívánja támogatni.

    Az aktualizált kérdéssor a polgármestereket és a képviselő-testületeket segíti feladataik ellátásában.
    Az ÁSZ honlapján csütörtökön megjelent közleményben az áll: elsőként a központi alrendszer intézményei, majd a helyi nemzetiségi önkormányzatok, később pedig az egyházi intézmények számára készített önteszt került fel az ÁSZ weboldalára.
    Emlékeztettek arra, hogy öntesztrendszerük kialakításának első ütemében szerepelt a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének szabályszerű működését támogató tesztsor, amelyet 2014 novembere óta érhetnek el a polgármesterek, önkormányzati képviselők, jegyzők és gazdasági vezetők. Az azóta eltelt időszak jogszabályi módosításai alapján átdolgozott kérdések csütörtöktől érhetők el az ÁSZ honlapján.
    A számvevőszék korábban közölte: az önteszt kitöltésével a szervezetek, testületek pontos képet kaphatnak működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről.
    Az öntesztek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, arra szolgál, hogy lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és kijavítását.