Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiállításon mutatják be a régi felső-magyarországi hutákat és a város háborús éveit Füleken

2018-09-19 09:58:00

Két kiállítással kapcsolódik az európai kulturális örökség napjaihoz a szlovákiai Füleki Vármúzeum; pénteken az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták festett, gravírozott, vésett és egyszerűbb termékeit a vár Bebek-tornyában, Fülek második világháborús éveit pedig a várhegy földalatti óvóhelyén mutatják be.

    A múzeum közleménye szerint a szezonzáró kiállításon a 18. század végétől a 20. század elejéig mutatják be az üvegtermékeket, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre. A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Nógrád, Borsod és Zemplén hutáinak termékei mellett a mai országhatáron túli, északibb vármegyék - Gömör, Zólyom, Nyitra és Trencsén - egykori hutáiból származó tárgyi emlékanyag gyűjtésére vállalkozott. 
    Az összegzés szerint Magyarország 18-19. századi üveghutái, majd üveggyárai öblösüveg-termelésének döntő része - a festett, gravírozott, vésett díszítményekkel ellátott, pompás úri üvegek mellett - parasztüveg volt. A több mint ezer darabos Ladóczki-féle gyűjtemény nagy részét az egyszerű parasztemberek által használt tároló- és ivóedények alkotják. Kisebbik hányadát képezik az úgynevezett vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek, köztük igen szép, ritkaságszámba menő darabok is találhatók.
    Az üvegtárgyak többnyire optikai díszítésűek, a készítők az üvegfelületen a fény és árnyékhatás fokozására törekedtek. A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban - teszik hozzá.
    A füleki kiállítás kiegészítő részét képezik a Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói. Az egyedi gyűjtemény november 15-ig tekinthető meg. 
    A Fülek 1938-1945 című kiállítást vezetett sétával nézhetik meg az érdeklődők a vár alatti óvóhelyen pénteken 9 és 16 óra között. A tárlatvezetés, előzetes bejelentkezés alapján, ingyenesen igényelhető.
    A tárlatokkal az épített és szellemi örökség népszerűsítésére irányuló, minden év őszén megvalósuló Európai Kulturális Örökség Napjai elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik a Füleki Vármúzeum.