Gedeon napja van. | 2024.03.28

Cseresnyés: több mint háromezer kilométernyi út újult meg

2018-09-14 19:05:00

Az elmúlt években több mint 3000 kilométernyi alsóbbrendű út újult meg Magyarországon, a következő években pedig a Magyar falu program révén jelentős összegeket fordítanak a vidéki, 4-5 számjegyű utak felújítására - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Zala megyei Ortaházán.

    Cseresnyés Péter, a Páka és Ortaháza között felújított, csaknem 4 kilométeres mellékút átadása kapcsán azt mondta: 2010 óta több mint 3000 kilométer 4-5 számjegyű út újult meg a Magyar Közút beruházásában, idén pedig 1200 kilométernyi mellék- és főút, illetve autópálya felújítása indult el vagy kezdődik meg.

    A 150 milliárd forintból indítandó Magyar falu program keretében a következő években jelentős rész jut majd a vidéki alsóbbrendű utak felújítására - tette hozzá az államtitkár.
    Jelezte, hogy a hazai forrásból mintegy 100 milliárd forint ráfordítással jelenleg zajló útfelújítások mellett a Település- és területfejlesztési operatív programból további 520 kilométernyi 4-5 számjegyű útszakasz "rendbetétele" történik meg.
    A Páka és Ortaháza közötti, 3,8 kilométeres, mintegy 600 millió forintból felújított útszakasz átadása kapcsán Cseresnyés Péter azt is elmondta, hogy a térségben élők többször jelezték, milyen lehetetlen állapotban vannak az útjaik, utoljára az 1950-60-as években nyúltak hozzá komolyabban ezekhez az utakhoz. Bár 60 év lemaradását nem lehet egyik évről a másikra pótolni, a kormány nagy hangsúlyt helyez a vidéken, falvakban élők élet- és közlekedési körülményeinek javítására - fogalmazott. 
    Mórocz József, a Magyar Közút Zrt. Zala megyei igazgatója arról beszélt, hogy Zala megyében két program forrásaiból 35 helyszínen összesen több mint 40 kilométernyi utat újítanak fel ezekben a hónapokban. Ezekre a beruházásokra együttesen mintegy 5,7 milliárd forintot fordítanak.