Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jelölési hiányosságokat talált a Nébih a diákcsemegéknél

2018-09-10 11:35:00

Jelölési hiányosságokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a diákcsemegék ellenőrzésekor, a ropogtatnivalók élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek a teszteken - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

    A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, azonban a jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat. Jellemző probléma volt, hogy több diákcsemegébe - a csomagolás alapján - "változó arányban" kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól.
    A tájékoztatás szerint a biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella és az Escherichia coli baktérium jelenlétét, és egyik sem volt kimutatható a termékekből. A penészgombák vizsgálatánál is megfeleltek a termékek az előírásnak. Vizsgálták a mikotoxinok jelenlétét is, mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.