Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődött a tanév a Miskolci Egyetemen

2018-09-07 19:37:00

Ünnepi szenátusülés keretében megkezdődött a 2018-2019-es tanév a Miskolci Egyetemen pénteken. A felsőoktatási intézmény 284. akadémiai tanévét Torma András rektor nyitotta meg, majd Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere a megyeszékhely polgáraivá fogadta az elsőéveseket, és jelképesen átadta a "gólyáknak" a város kulcsát.

    Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a tanévnyitón azt mondta: a kormánynak az a célja, hogy a felsőoktatás végzősei használható tudással, ismerettel rendelkezzenek, az alaptörvény mindenki számára biztosítja az oktatásban való részvétel jogát.
    Hangsúlyozta: 2018-ban 552 milliárd forinttal többet fordít a költségvetés oktatásra, mint 2010-ben. Hozzátette: Miskolcra több mint 200 milliárd forint kormányzati és uniós fejlesztési pénz érkezett, ebből az egyetemen 12 milliárd forintot meghaladó fejlesztés valósult meg, ezzel is biztosítva az európai színvonalú oktatás lehetőségét. 
    Úgy fogalmazott: a Miskolci Egyetem méltán büszke több száz éves történelmére, a hagyományaira épít, ugyanakkor "nem ijed meg" a huszonegyedik század kihívásaitól.
    Emlékeztetett arra, hogy az egyik legnagyobb múltú egyetem a miskolci, jogelődje 1735-ben a felvidéki Selmecbányán alakult, itt a világon elsőként kezdődött meg a bányász, kohász hallgatók oktatása, "ez a mi közös szellemi alapunk". Az egyetem története tipikus magyar sors, tele van küzdelmes évtizedekkel, igazi magyar álmokkal - fűzte hozzá.
    Miskolcra költözése után a műszaki karok után fokozatosan megnyitotta kapuit a társadalom-, a jog-, a gazdasági és bölcsészeti tudományok előtt, de zeneművészeti, informatikai és egészségtudományi kara is van az intézménynek - ismertette az intézmény történetét az államtitkár.
    A "gólyáknak" azt mondta: igazi nagy, európai campusban kezdhetik meg tanulmányaikat, "nagyon jól választottak, hogy idejöttek".
    Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is köszöntette az elsőéveseket. Mint mondta, minden fiatalnak az a legjobb választás, ha egyetemre, főiskolára jelentkezik, "nincs még egy olyan befektetés az országban, amely (olyan) jól és hasznosan megtérülne, mint a tanulás, értelmiség nélkül sem az ország, sem egy régió nem létezhet, értelmiséginek lenni nem privilégium, hanem felelősség".
    A Miskolci Egyetem nyolc karán csaknem 14 ezer hallgató tanul, a mostani tanévben majd' háromezer elsőéves kezdi meg tanulmányait.