Auguszta napja van. | 2024.03.29

A nyugdíjas- és családtámogatások hatékonyan ellensúlyozzák az elöregedési folyamatokat

2018-09-07 09:41:00

A kormány olyan egyedülálló intézkedésekkel támogatja a családokat és a nyugdíjasokat, amelyek a társadalom elöregedésével járó aggasztó folyamatokat hatékonyan képesek ellensúlyozni - jelentette ki Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Szöulban, az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) megtartott, a globális idősödéssel és az időseket megillető emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi konferencián.

A minisztérium tájékoztatása szerint az államtitkár köszöntőjében kifejtette: Európa jövőjét egy olyan szociális rendszer kialakítása biztosíthatja, amely a családot, mint élethosszig tartó szövetséget, értékként jeleníti meg. A társadalmak elöregedéséből fakadó kihívásokra minden ország csak akkor tud igazán sikeres válaszokat adni, ha azokat saját értékrendjéhez, a közösség kohézióját biztosító hagyományaihoz igazodva fogalmazza meg.     

Európában, így Magyarországon a társadalmi szolidaritás a családon belüli szolidaritásra épül, amelynek gyökerei az európai keresztény szellemiségbe nyúlnak - hangsúlyozta.

Pacsay-Tomassich Orsolya jelezte, hogy Magyarországon a családok és nyugdíjasok érdekében tett intézkedések zömét az alaptörvényben rögzített kritériumok határozzák meg, amelyek a biztonságot és a kiszámíthatóságot garantálják a társadalom minden tagjának. 

A közlemény szerint az államtitkár előadásában ismertette a kormány időspolitikáját. Egyebek mellett elmondta, hogy tavaly óta támogatják azokat, akik a nyugdíj mellett is szeretnének munkát vállalni. Ők a közérdekű nyugdíjas-szervezetek keretei között tehetik ezt meg úgy, hogy közben a nyugdíjukat sem veszítik el. Országszerte ennek nyomán már több mint 110 nyugdíjas-szövetkezet működik, mintegy 20 ezer taggal - ismertette.