Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német külügyminiszter: vállaljon más feladatokat, aki nem akar befogadni menekülteket 

2018-09-03 13:28:00

A menekültek befogadása helyett vállaljanak más feladatokat a migrációval kapcsolatban azok az európai uniós (EU-) tagállamok, amelyek elzárkóznak a befogadástól - javasolja a német külügyminiszter.

    Heiko Maas egy német lapinterjúban sürgette, hogy az EU a külpolitikában szakítson az egyhangú döntéshozatali eljárás kizárólagosságával. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a jövőben bizonyos ügyekben ne a teljes egyetértésen, hanem a többségi döntéshozatal alapján határozzanak.
    A többségi döntések megvédik a közösséget attól, hogy "más hatalmak egyetlen egy tagállam megvásárolásával mindent megakadályozzanak", és így ellehetetlenítsék az EU külpolitikáját - mondta a német diplomácia vezetője a Bild am Sonntag című lapnak, hangsúlyozva, hogy a jövő tavaszi európai parlamenti (EP-) választás után hozzá kell látni a döntéshozatali rendszer átalakításához.
    Arra a kérdésre, komolyan gondolja-e, hogy többségi döntéssel rá lehet kényszeríteni Lengyelországot vagy Magyarországot menekültek tízezreinek befogadásához, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa azt mondta, hogy nem lenne ésszerű ezzel próbálkozni.
    "Nem lenne szabad hagynunk, hogy a migrációs kérdés továbbra is megosszon minket, inkább azt javaslom, hogy aki nem akar menekülteket befogadni, az vállaljon más területen feladatokat, például a menekülésre késztető okok megszüntetésének ügyében, Afrikában" - mondta a német külügyminiszter.
    Azzal kapcsolatban, hogy francia kollégája, Jean-Yves Le Drian szerint a jobboldali populista kormányoktól meg kell vonni az EU-s támogatásokat, rámutatott, hogy Brüsszelben már régóta tart a vita arról, hogy a "jogállamisági deficitek" milyen pénzügyi következményekhez vezethetnek. 
    Azonban "a németeknek a külpolitikai vitákban jobban áll a kézfogásra nyújtott kar, mint a felemelt mutatóujj" kioktató, figyelmeztető gesztusa - mondta Heiko Maas. 
    Hangsúlyoztam, hogy egységet kell teremteni az EU-ban, és a tagállamok megosztása "első osztályú és másodosztályú" csoportokra "aláásná Európa eszméjét" - mondta a szociáldemokrata politikus.
    A menekültügyi feladatok tagállamok közötti elosztásának ügyét nem csak az SPD részéről támogatják a német kormánykoalícióban. Angela Merkel kancellár, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke például egy júniusi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy "nagyon rugalmasan" el lehet osztani a feladatokat, és ki lehet építeni a "rugalmas szolidaritás rendszerét" az EU menekültügyi szabályozásában.