Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lassult a teljesítménynövekedés a német feldolgozóiparban

2018-09-03 12:15:00

Augusztusban lassult a német feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint.

    Augusztusban 55,9 pontra csökkent az előző havi 56,9 pontról a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI). A mutató előzetes augusztusi értéke 56,1 pont volt. 
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. 
    Phil Smith, az IHS Markit németországi felmérését összeállító szakembere az elemzés megállapításait összefoglalva rámutatott: "első ránézésre az 55,9 pont erős adatnak tűnik, miután jóval a hosszú távú átlag felett áll. Ha azonban az év eleje óta elszenvedett lendületvesztés mértékét nézzük, akkor az elkövetkező hónapokban is a csökkenést vetíthetjük előre". Hozzátette: "augusztusban az új megrendelések lényegesen lassúbb ütemben érkeztek be, mint amilyen mértékben a termelés és a foglalkoztatás növekedett, ami két éve a legalacsonyabb megrendelésállomány kialakulásához vezetett. Amennyiben nem történik fellendülés a keresletben, a termelés jelenlegi szintje fenntarthatatlanná válik. A mostani geopolitikai fejlemények és kereskedelmi ellentétek tükrében a cégek nem is igazán bizakodóak kilátásaikat illetően".