Andrea napja van. | 2024.04.18

MNB: fordulat következett be a vállalati és a lakossági hitelezésben

2018-09-03 10:45:00

A válságot követő hitelleépülés után a vállalati és a lakossági hitelezésben 2015-ben fordulat következett be - mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    Kiemelte, a vállalatoknál a fordulópont már 2013-ban látszott, amikor elindult a Magyar Nemzeti Bank 2017-ig tartó növekedési hitelprogramja.
    Nagy Tamás örömtelinek nevezte, hogy a vállalati hitelezés felfutása széles bázison nyugszik, a teljes vállalati hitelállomány mintegy 12 százalékos bővülést mutatott az elmúlt évben, ezen belül a magyar gazdaság számára fontos kis- és középvállalati (kkv) szektorban 16 százalékos éves emelkedést mértek az elmúlt tizenkét hónapban. A kkv-szektoron belül 22 százalékkal nőtt a mikrovállalkozások hitelállománya - jegyezte meg.
    A jegybank főosztályvezetője hangsúlyozta, a lakosság látja, hogy az alacsony kamatkörnyezetben érdemes fixálni a hitelkamatokat.
    Nagy Tamás rámutatott arra, hogy a lakossági megtakarításokban a bankbetétek nem igazán versenyképesek, ugyanakkor a lakosság számára kifejlesztett állampapírok népszerűek, az inflációt követő állampapírokban további jelentős lakossági megtakarítások várhatók.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány