Auguszta napja van. | 2024.03.29

Merkel elítélte a chemnitzi tüntetéseken történt erőszakos cselekményeket

2018-08-28 17:24:00

Élesen elítélte Angela Merkel német kancellár kedden a Szászország tartományi Chemnitzben előző nap tartott tüntetéseken történt erőszakos cselekményeket, Horst Seehofer belügyminiszter pedig felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét a szászországi rendőrségnek.

    A kancellár Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón hangsúlyozta, hogy Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon. 
    Hozzátette, hogy a helyi rendőrség mindent megtett a rend fenntartásáért, mégis helyes, hogy Horst Seehofer felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét.
    Horst Seehofer az ügyben kiadott közleményében kiemelte: érthető, hogy a chemnitzi lakosságot megrázta a tüntetéseket kiváltó halálos késelés, de ez nem "semmilyen körülmények között nem igazolja a zavargásokat".
    Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök drezdai tájékoztatóján elmondta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és "fake news" - álhírek - terjesztésével mozgósítottak az interneten, és ez a mozgósítás  intenzívebb volt a megszokottnál. 
    Az álhírekkel kapcsolatban leszögezte: nem lehet tényekkel alátámasztani azt az állítást, hogy egy veszélybe került nő megmentésére irányuló kísérlet vezetett az emberöléshez, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.
    A gyanúsítottak származása, állampolgársága alapján nem lehet általánosító módon megbélyegezni a külföldieket, mint ahogy a demonstrációkon megmutatkozott erőszakért sem általában véve a szászok vagy a chemnitziek felelősök, hanem "szélsőségesek", akik támadást indítottak a jogállam ellen, és a "fake news" terjesztésével az "igazság rendszere" ellen - tette hozzá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.
    Hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben, és győztesen kerül ki a küzdelemből.
    A tartományi miniszterelnök visszataszítónak nevezte, hogy szélsőjobboldali erők politikai céljaik érdekében felhasználnak egy ember halálával végződött tragédiát.
    A helyi hatóságok kedden frissített adatai alapján hétfő este nagyjából 7500 ember tüntetett a chemnitzi belvárosban. Mintegy 6000 fő a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, a német sajtóban szélsőjobboldaliként jellemzett civil szervezet felhívására, további 1500 fő pedig a Baloldal (Die Linke) nevű szövetségi parlamenti (Bundestag-) párt felhívására.
    A Pro Chemnitz tüntetésén nemcsak helyiek jelentek meg, a többi között Berlinből, Alsó-Szászországból és Észak-Rajna-Vesztfáliából is érkeztek résztvevők. 
    A rendőrség 591 fővel igyekezett fenntartani a rendet.
    Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és 2 rendőr.
    A rendőrség 43 feljelentést tett, a legtöbbet testi sértés vagy alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt.
    A zavargások előzménye, hogy vasárnapra virradóra a belvárosban leszúrtak egy 35 éves német férfit, aki a kórházban belehalt sebesüléseibe. Két másik áldozat súlyos sebesüléseket szenvedett. Az emberöléssel gyanúsított 22 éves szíriai és 23 éves iraki férfit röviddel a bűncselekmény után őrizetbe vették, és hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték őket.
    Vasárnap délután egy nagyjából 800 fős csoport felvonulást tartott Chemnitz központjában. A megmozdulást nem jelentették be, a rendőrséggel nem működtek együtt. A Bild című lap beszámolója szerint a csoport dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy "hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak".
    Keddre ismét tüntetéseket jelentettek be Chemnitzben.