Gedeon napja van. | 2024.03.28

Katasztrófakockázatot értékelő rendszer épül ki 

2018-08-28 09:42:17

Egységes, országos katasztrófakockázati értékelőrendszer épül ki a jövő év végére közel 3 milliárd forint felhasználásával, az Európai Unió támogatásával - tájékoztatta a programvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-t.

    Hajdu Márton közölte: a projekt keretében egy olyan, térinformatikai alapú katasztrófakockázat-értékelési adatbázist alakítanak ki, ami képes akár egy-egy településre vonatkozóan is azonosítani a potenciális veszélyforrásokat és azok hatását.
    A programvezető OKF mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat is részt vesz a megvalósításban - tette hozzá.
    A rendszer működtetéséhez - egyebek mellett - huszonhat szervert és a kapcsolódó operációs rendszert, valamint csaknem ötven adatbázis-kezelő szerverliszenszt szerez be a konzorcium. Az adatgyűjtést, az adatok rögzítését országszerte huszonhárom, légi felderítési képességekkel rendelkező, drónokat működtető mobil egység is támogatja majd - mondta el Hajdu Márton.
    A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló projekt támogatási összege 2 milliárd 900 millió forint.