Emma napja van. | 2024.04.19

A közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét Szatmárcsekén

2018-08-27 10:38:00

A Váraljai kávézó - az élő történelem Ungváron című film alkotói, Kovács Géza és Vass Tamás, a közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték el a fődíjat és a hozzá tartozó 800 ezer forintos pénzjutalmat a IV. Kulturális Filmek Fesztiválján, amely a hétvégén fejeződött be Szatmárcsekén - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

    A szatmárcsekei fesztiválon a közlemény szerint azok a filmek versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatták be a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. Az alkotók 45 filmet küldtek be a versenyre, ezek közül 25 film került a döntőbe.
    A zsűrit a közelmúltban bekövetkezett haláláig Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott vezette, a feladatot Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező vette át tőle. A testület munkájában Balogh Ákos Gergely, a Reakció Kiadó munkatársa és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője vett még részt.
    A fesztivál fődíját és a 800 ezer forintos pénzjutalmat, amelyet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH ) ajánlott fel, a Váraljai kávézó - az élő történelem Ungváron című film alkotói, Kovács Géza és Vass Tamás, a közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték el.
    A 300 ezer forintos közönségdíjat A vér nem válik vízzé - vajdasági székelyek című film kapta, amelyet a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Gyarmat Angéla, Kovács Róbert és Szügyi Dávid készítettek. 
    A második helyezettnek járó 300 ezer forintos díjat a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Herczeg Zsolt, Szalai Adrián és Miskolci Renátó vehette át a Domonkos Tibor hangszerkészítőt bemutató filmért.
    A harmadik helyezett A Szegedi papucs története című film, Borbás Edina és Németh László munkája lett. Az alkotók 250 ezer forintos pénzjutalmát a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlotta fel.
    A Debrecen TV munkatársainak Virág virágossága - Csengersima című filmje a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer forintos különdíjában részesült.
    A Húsvétra várva című alkotás, a csíkszeredai MTVA-tudósítók, Csúcs Mária és Csúcs Péter filmje Szatmárcseke különdíját kapta - ismertette a közlemény.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó