Emma napja van. | 2024.04.19

Alapjogokért Központ: vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhez

2018-08-27 09:50:00

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az uniós jogértelmezésnek - Magyarországot követve - vissza kell térnie az első biztonságos ország elvéhez, azaz menekült státus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség. 

    Szánthó Miklós az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve.
    Elmondta: a genfi menekültügyi egyezmény józan észen alapuló jogértelmezése alkalmas lenne a migrációs válság kezelésére, azonban az egyezmény uniószerte elterjedt liberális értelmezése globális szociális ellátásnak tekinti a menekültjogot.
    A keddi, milánói olasz-magyar megbeszélésen a migrációs szabályok megváltoztatását tanulmányozzák majd. A megbeszéléssel kapcsolatban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, "nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni".