Gedeon napja van. | 2024.03.28

Módosulnak a jegybanki adósságfékszabályok

2018-08-22 13:22:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete értelmében október 1-től módosulnak az adósságfékszabályok.

    A jegybank szerdai közleménye szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a piaci szereplőkkel folytatott egyeztetést és az Európai Központi Bank véleményezését követően fogadta el a módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (jtm) szabályozásról szóló rendeletet. 
    Az új szabályok az 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél a hitel kamatperiódusainak hosszától függően a jelenleginél alacsonyabb jtm-limiteket írnak elő. Magasabb törlesztőrészlet 2019 júliusától 500 ezer forintos havi jövedelem esetén vállalható a jelenlegi 400 ezer helyett. Az új rendelet - mint írták - a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja, hiszen szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni az adósságfék szabályokat, ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa.
    A közlemény hangsúlyozza, hogy a jegybank tovább ösztönzi a fix kamatozású jelzáloghiteleket, mivel azok támogatják a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és a fenntartható háztartási hitelezést. A rendszerint hosszú, többnyire 15-20 éves futamidő miatt ügyelni kell a fizetési nehézségek elkerülésére, hiszen egy kamatváltozás jelentősen emelheti a törlesztőrészleteket - írták.