Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: létkérdés, hogy a kereszténységre és hagyományainkra támaszkodó államot építsünk

2018-08-21 08:21:00

Létkérdés, hogy olyan, a keresztény tradíciókra és magyar hagyományokra támaszkodó erős államot építsünk, amely képes biztonságot teremteni, érdekeit érvényesíteni és megteremteni a gyors fejlődés lehetőségét - jelentette ki a pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hétfőn a Szent István-napi díszünnepségen, Egerben.

    Varga Mihály hangsúlyozta: Szent István államalapító tevékenysége minden tekintetben a fejlődést és haladást, a magyarok számára pedig az életet és biztos jövőt jelentette. 
    A történelmi adottságainkból eredő alapokra az ő bölcsessége és életszentsége építette fel államiságunk és kereszténységünk szilárd és biztos épületét - fogalmazott.     A múltunk nagy eseményeire való emlékezés nem pusztán tiszteletadás, hanem önazonosságunk alapja, ami önbizalmat és erőt ad ahhoz, hogy helytálljunk a jelenben. Ma is csak erre támaszkodhatunk, ha nemzetként akarunk megmaradni Európában - tette hozzá.
    Hangsúlyozta: a kormány a Szent István-i elveket követve dolgozik, és hisz abban, hogy az anyaországi és külhoni magyaroknak egyaránt joga van emelt fővel vállalnia nemzeti hovatartozását, biztonságban élni és munkájukból tisztességesen megélni. 
    Az eddigi eredmények pedig alátámasztják: igaza volt a kabinetnek, amikor a magyar emberek érdekeit mindenek fölé helyezve, velük összekapaszkodva kezdett hozzá egy erős Magyarország felépítéséhez.
    "Így mindannyiunk jogos büszkesége, hogy hazánk ma már olyan állam, amelynek gazdasága gyors ütemben erősödik, az embereknek van megélhetést biztosító munkája és növekvő keresete" - mondta Varga Mihály.
    A pénzügyminiszter azt mondta: "eredményeinket annak is köszönhetjük, hogy merjük saját gazdaságpolitikánkat követni, nemet mondani a régi elveknek és időnként nemzetközi intézményeknek is". 
    Mindezen a kabinet a továbbiakban sem változtat - tette hozzá, jelezve, hogy ma már biztos gazdasági alapra építjük a jövő terveit, melyek vezérgondolata, hogy Magyarország a legfejlettebb európai államok közé kerüljön.
    A múltunkból ránk maradt tudást, hagyományokat és az összetartozás érzését meg kell tartani, ahogyan történelmünk állandó megszakítottsága közepette is megőriztük Szent István örökségét és szellemiségét, amelynek legfőbb tartalma, hogy önálló nemzetként kell megmaradnunk Európában - mondta a miniszter. 
    Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: minden magyar és magyarul gondolkodó ember Szent István örököse. 
    Az egriek ezt duplán is elmondhatják magukról, hiszen hálásak lehetnek azért, hogy az államalapító több mint ezer éve püspökséget alapított a városban. Ezzel nem csupán Eger rangját emelte, hanem értéket teremtett, és irányt szabott a következő generációk számára - tette hozzá. 
    Az ünnepséget követően Varga Mihály és Habis László elismeréseket adott át: a város díszpolgári címét idén Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező kapta.