Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németországba látogat a török elnök szeptember végén

2018-08-08 08:29:00

Németországba látogat szeptember végén Recep Tayyip Erdogan török elnök Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására - jelentették be kedden Berlinben.

    Recep Tayyip Erdogan szeptember 28-án kétnapos állami látogatást kezd Németországban. Katonai tiszteletadással fogadják Frank-Walter Steinmeier hivatalában, a berlini Bellevue-palotában, majd fogadást tartanak a tiszteletére - jelentette be az államfői hivatal egy szóvivője. Hozzátette, hogy a látogatás teljes programja még nem készült el.
    Recep Tayyip Erdogan várhatóan Angela Merkel kancellárral is találkozik majd. Az még nem ismert, hogy a politikus - aki miniszterelnökként több mint tízszer, államfőként pedig kétszer tett már hivatalos látogatást Németországban - mond-e majd beszédet németországi törökök előtt.
    Az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit.
    Frank-Walter Steinmeier már a júniusi törökországi elnökválasztás előtt jelezte, hogy a két ország közötti szoros kapcsolatokra tekintettel meghívja a következő török államfőt, akárki nyeri is majd meg a választást.
    Recep Tayyip Erdogan látogatása jóval az időpont bejelentése előtt közéleti vitához vezetett Németországban, a többi között azért, mert a politikus korábban Németországban tömeggyűléseken felszólította a németországi törököket, hogy ne illeszkedjenek be a németek közé.
    Heiko Maas német külügyminiszter egy minapi nyilatkozatában kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan látogatásán a kapcsolatokat terhelő valamennyi téma napirendre kerül majd, így például a Törökországban fogva tartott német állampolgárok és a Szíria kurdok lakta északi területein folytatott török katonai műveletek ügye. 
     Németországban él a legtöbb határon túli török, a közösség nagyjából hárommilliós. Hozzávetőleg egymillió kurd is él Németországban, a közösség képviselői jelezték, hogy nagyszabású demonstrációval tiltakoznak majd Berlinben Recep Tayyip Erdogan politikája ellen.