Emma napja van. | 2024.04.19

Eltemették Moszkvában a Közép-Afrikában meggyilkolt orosz újságírókat

2018-08-08 08:00:00

Eltemették Moszkvában kedden a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságírót.

    Orhan Dzsemal haditudósítót, Alekszandr Rasztorgujev rendezőt és Kirill Radcsenko operatőrt a múlt hét elején ölték meg a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt közép-afrikai országban, helyi, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Szeleka muszlim fegyveres szervezet tagjai. 
    Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember közölte, hogy a három újságíró az általa alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) együttműködve orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy a nyomozás első adatai szerint a támadók indítéka a rablás lehetett. 
     A három férfitól hozzátartozóik és barátaik három különböző helyszínen vettek búcsút az orosz fővárosban, Dzsemaltól a muszlim rítus szerint.
    Zaharova múlt heti közlése szerint jelenleg 5 orosz katonai és 170 civil tanácsadó tartózkodik az országban törvényes alapon, a köztársaság elnökének felkérésére, az ENSZ Biztonsági Tanácsa illetékes bizottságának jóváhagyásával, akik nem vesznek részt a harcokban. Feladatuk a közép-afrikai kormányerők kiképzése, valamint azon fegyverek és műszaki eszközök kezelésének elsajátíttatása, amelyeket az orosz védelmi minisztérium januárban térítésmentesen szállíttatott a Közép-afrikai Köztársaságba.
    Független orosz sajtóforrások és orosz nyelvű nyugati médiumok szerint az országban orosz magánfegyveresek aranybányákat és -szállítmányokat biztosítanak. Egyes hírforrások azt állították, hogy a tanácsadók és a zsoldosok között személyi átfedések vannak, és azt sejtették, hogy a bányák és a fegyveresek Jevgenyij Prigozsin oligarchához köthetők, akit a sajtóban "Putyin szakácsaként" szoktak emlegetni. Ezzel kapcsolatban hivatalos nyilatkozat nem hangzott el.
    Prigozsint korábban az amerikai kormány szankciós listára helyezte, és azzal vádolta meg, hogy szentpétervári trollgyárának hamis, a közösségi médiában köröztetett híreivel 2016-ban beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó