Gedeon napja van. | 2024.03.28

PM: az államháztartás hiánya 1491 milliárd forint volt július végén

2018-08-07 15:12:00

Az államháztartás központi alrendszere július végén 1491,0 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés hiánya 1557,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 19,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 46,9 milliárd forintos többletet értek el - tájékoztatta az MTI-t a Pénzügyminisztérium kedden.

    A közlemény szerint júliusban a központi alrendszer az előző hónapokhoz képest lényegesen mérsékeltebb, 70,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Tavaly júliusban 94,4 milliárd forintos többletet könyvelt el az államháztartás.  
    Az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 109 százaléka teljesült július végéig. 
    A tárca az év egészére továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol.
    Az év első hét hónapjában az általános forgalmi adóból 258,7 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 149,0 milliárd forinttal, míg a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 163,7 milliárd forinttal több bevételt könyvelhetett el a költségvetés, mint az előző év azonos időszakában - ismertette a PM.
    A kiadási oldalon kiemelkedő a költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozása, mint például az otthonteremtési program, a közúthálózat felújítása és fejlesztése, a Modern Városok Program és az Egészséges Budapest Program beruházásai - ismertette a minisztérium. 
    A tárca megjegyezte: idén január-júliusban az uniós kiadások 1309,4 milliárd forintra rúgtak, ami több mint 20 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Azt is hozzátették: az uniós bevételek összege csupán 162 milliárd forintot tett ki.
    A PM  arra is kitért, hogy a 2010 óta végrehajtott konszolidációnak köszönhetően a magyar gazdaság a korábbinál kiegyensúlyozottabb és dinamikusabb növekedési pályára állt. Ebben szerintük jelentős szerepe van a hatéves bérmegállapodásnak, az otthonteremtési programnak, valamint a különféle foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő intézkedéseknek. 
    Rámutattak: a kormány nem adóemelésekben, hanem a magyar családok támogatásában és a gazdaság bővülésének elősegítésében gondolkodik. Soha annyi embernek nem volt munkája még Magyarországon, mint napjainkban - tették hozzá.