Gedeon napja van. | 2024.03.28

6. Kolorfesztivál - Nem csak műértőknek

2018-08-03 14:39:00

„Acélvonal és Hangzatok” címmel – Tettamanti Béla és Kopasz Tamás képzőművészek tárlata nyílt meg augusztus 2-án Kolorcityben, az Innovációs Központban, valamint „Élet a börtön után” Ambrus Attila, a „Viszkis” kerámiakiállításán és közönségtalálkozón vettek részt az érdeklődők a 6. Kolorfesztivál második napján.

Egy kiállításhoz képest igencsak szokatlan helyen, Kazincbarcikán, egy hipermarketben mutatkoztak be a Pollack Mihály Általános Iskola és tagiskoláinak diákjai alkotásaikkal a közönség előtt. Az érdeklődők a tanulók munkáin keresztül ismerhették meg, mit gondol a legújabb generáció Kolorcityről, a lendületesen fejlődő Kazincbarcikáról. A megnyitó ünnepségen Szitka Péter interaktív módon vonta be a vásárlókat a kiállítás forgatagába.

A képre kattintva képtár nyílik.

A kiállítások sora 17 órától folytatódott a Kolorlab Innovációs Központban, ahol a K-Arts művészeti csoport két Munkácsy-díjas „acélembere” mutatkozott be „Acél*vonal” és „Hangzatok” című tárlatukkal. Tettamanti Béla összetéveszthetetlen, sokszor humoros rajzai, illusztrációi alapján készült fémszobrai sok esetben elgondolkoztatták és megmosolyogtatták az érdeklődőket. A megnyitó ünnepségen Kazincbarcika polgármestere kiemelte, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a közeljövőben a K-Arts csoport alkotóinak egyik darabja a város szabadtéri szobrainak számát növelje.

Kopasz Tamás szintén izgalmas művekkel készült a 6. Kolorfesztiválra. Bár elsősorban festőművész, de imádja az acélszobrokat és a plasztikákat is. Egyedi módszerrel alkot: nála a komolyzene hozza meg az ihletet, zenehallgatás közben születnek meg alkotásai.

– Engedem, hogy az ecset vezessen, nem akarok kifejezni semmit, hagyom, hogy kifejeződjön magától – mondta Kopasz Tamás.

Később Ambrus Attila, a hírhedt „Viszkis” a börtönben elsajátított kerámiatudásának gyümölcseit tekinthették meg az érdeklődők a Mezey-házban. A nagysikerű kiállításra több százan voltak kíváncsiak A letisztult formákkal alkotó amatőr saját bevallása szerint még gyerekcipőben jár a szakmát illetően, de folyamatosan fejleszti magát. A hitvallása nagyon egyszerű: „Bármit csinálsz, azt csináld jól!” A kiállításmegnyitót követően 18.30-tól Szemtől szemben a „Viszkissel” címmel közönségtalálkozóra és filmvetítésre várták a közönséget, ahol őszintén beszélgettek a jó útra tért alkotóval, illetve megismerhették küzdelmét a múlt árnyaival.

Ambrus Attila szólt a gyermekkoráról azt is elárulta, hogy édesanyja másfél éves korában elhagyta őket, édesapja pedig nem foglalkozott vele, így különféle lopások miatt javítóintézetbe került.

A képre kattintva képtár nyílik.

Ambrus Attila elmondta, hogy megbánta azokat a rossz döntéseket, amiket meghozott, ezeket visszafordítani már nem tudja. Életében a nagy fordulat akkor következett be, amikor megtudta a börtönben, hogy édesapja meghalt. Ekkor kezdett el a kerámiák készítésével foglalkozni, nyelvet tanult, leérettségizett, diplomát szerzett.

Arra a kérdésre, hogy benne lenne -e 2018-ban egy 50 milliós tuti buliban, így válaszolt: „Semmi pénzért, semmilyen körülmények között nem tenném meg, hiszen apai örömök elé nézek és ez bármitől fontosabb nekem”.

www.kolorcity.hu