Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dietetikus: a túlsúlyt az energiaegyensúly hiánya okozza

2018-08-03 11:01:00

A túlsúlyt az energiaegyensúly hiánya okozza, vagyis ahhoz képest, hogy mennyit mozognak az emberek, sokat esznek - közölte Szűcs Zsuzsanna dietetikus az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön.

    Azt mondta, táplálkozási felmérések szerint kevés zöldséget, gyümölcsöt eszünk, ritka a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, és túlzott a zsírfogyasztás.
    Hozzátette, a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, de nagyon fontos a mennyiség.
    Kitért arra is, hogy Magyarországon hosszú a képernyő előtt eltöltött idő és kevés a fizikai időtöltés. Az emberek csak a hetven százalékát lépik le annak a napi tízezernek, amely szükséges lenne az egészség megőrzéséhez.
    Az elhízás szív- és érrendszeri betegségeket, kettes típusú cukorbetegséget és bizonyos daganatos betegségeket is okoz - tudatta, hozzáfűzve, mivel ezek 70-80 százaléka az egészségtelen táplálkozáshoz kötődik, odafigyeléssel megelőzhetők.
    Minden nap fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostban gazdag étrend. Feldolgozott élelmiszereket is lehet enni, csak érdemes mindig elolvasni a címkét - hangsúlyozta a dietetikus.