Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fellebbviteli bíróság: az amerikai elnök nem vonhatja meg a menedékvárosok támogatását

2018-08-02 12:15:00

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság szerint az amerikai elnök nem dönthet a menedékvárosoknak nyújtott szövetségi támogatásokról, vagyis nem vonhatja el a pénzt tőlük.

    A bíróság döntése értelmében alkotmányellenes Donald Trump elnök utasítása, amely szerint el kell vonni a kormányzattal szembe menve illegális bevándorlókat befogadó városok költségvetési támogatását.
    A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság döntése értelmében a szövetségi alapokról és támogatásokról egyedül a kongresszusnak van joga határozni. Donald Trump túllépett hatáskörén, amikor azzal fenyegette meg e városokat, hogy elvonatja a támogatást - áll a 2:1 arányban meghozott bírói határozat indoklásában. "Kongresszusi felhatalmazás hiányában a kormányzat nem oszthatja újra vagy tarthatja vissza a megfelelően megállapított alapokat annak érdekében, hogy saját politikai céljaira használja fel" - olvasható a bíróságot vezető Sidney Thomas indoklásában.
    A bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy az alsóbb rendű bíróság szintén túllépett a hatáskörén, amikor országszerte leállíttatta az elnöki utasítás végrehajtását.
    Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Devin O'Malley a döntésre reagálva leszögezte: az elnöki utasítással Donald Trump jogszerűen élt a ráruházott hatalommal. A szóvivő a döntést a "kaliforniai idegen bűnözők győzelmének" minősítette, akik szerinte a továbbiakban is "változatlanul elkövethetnek bűncselekményeket, mert tudják, hogy Kalifornia vezetése megvédi őket a szövetségi bevándorlási hivatal tisztségviselőitől, akiknek az a feladatuk, hogy felelősségre vonják és eltávolítsák őket az országból".
    Donald Trump 2017 januárjában, alig pár nappal beiktatása után írta alá azt az elnöki rendeletet, amelyben az illegális bevándorlókat az amerikai nemzet biztonságára "világos és jelen idejű veszélyt" jelentő tényezőknek nevezte.