Auguszta napja van. | 2024.03.29

Barack Obama 81 demokrata párti jelöltet támogat az őszi választásokon 

2018-08-02 11:30:00

Barack Obama volt amerikai elnök eddig 81 demokrata párti jelöltet biztosított támogatásáról az ősszel tartandó félidős választásokon. 

    Donald Trump elődje szerdán jelezte, hogy nem marad távol az őszi félidős választásoktól, amikor a 435 tagú képviselőház egészét és a 100 fős szenátus egyharmadát (35 mandátum) megújítják majd a választók, s 36 tagállamban kormányzót is választanak. Obama egyúttal bejelentette azt is, hogy kiket támogat.     "Büszkén támogatom demokrata párti jelöltek széles és lenyűgöző táborát, sokféle vezetőt, patriótát és nemes lelkűt, akik olyanok, mint az az Amerika, amelyet képviselnek" - írta mikroblog-bejegyzésében Obama. Hozzátette: bízik abban, hogy együttes erővel megerősítik ezt az országot, amelyet szeretnek, újból megteremtik a lehetőségeket, megjavítják viszonyukat szövetségeseikkel, kiállnak a világban és védelmezik alapvető elkötelezettségüket az igazság, a tisztesség, a felelősségvállalás és a jogrend mellett. 
    A volt elnök szavazásra buzdította az amerikaiakat.
    Az általa támogatott politikusok között van - mások mellett - Gavin Newsom kaliforniai kormányzójelölt, Jackie Rosen szenátorjelölt Nevadából vagy Jay Robert Pritzker milliárdos, Illinois kormányzójelöltje. A Pritzker-család volt egyébként Obama választási kampányainak egyik nagy finanszírozója, Jay Robert Pritzker nővére, Penny Pritzker az Obama-kabinet kereskedelmi minisztere volt.
    Barack Obama mostanáig viszonylag távol maradt az amerikai napi politikától, bár elemzőknek az a véleményük, mintha lassanként visszatérne a politikai életbe. Nagy feltűnést keltett viszont a júliusban Dél-Afrikában - Nelson Mandela születésének századik évfordulóján - elmondott beszéde, amelyben anélkül, hogy néven nevezte volna Donald Trumpot, de egyértelműen rá célozva, az "erős emberek" politikájának állítólagos veszélyeiről szólt.