Gedeon napja van. | 2024.03.28

MLBKT: tovább nőtt a gazdaság júliusban

2018-08-01 16:45:00

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 53,1 pont volt, magasabb a júniusi 53,0 pontnál, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint a 2017-es év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódott 2018 első felében is. Az ütem némileg gyorsult, de nem változott lényegesen az előző hónaphoz képest. 
    A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték meghaladja az 52,7 pontos hosszú távú júliusi átlagot, de elmarad az elmúlt három év átlagától, ami 53,9 pont.
    A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent júniushoz képest, a változások mértéke egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
    A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően júliusban is csökkenésre utal, második alkalommal huszonegy hónap után. Az index értéke alacsonyabb lett júniushoz képest, és ezzel a hatodik legalacsonyabb júliusi 1995 óta.
    A 2018 július havi index a tizedik legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években, a hosszú távú átlag értéke 52,5, a júliusoké 52,7. Az elmúlt három évben a júliusi átlag magasabb volt, 53,9 pont, köszönhetően a tavalyi és a 2016-os értékeknek, de az idei érték összességében némileg így is átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta - közölte az MLBKT.
    A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, ami a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincötödik alkalommal. A mostani érték némileg átlag alatti, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke júliusban.
    Az új rendelések indexe kicsit gyengült, de 50,0 pont felett maradt és azt jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző havinál. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hatszor mértek magasabb júliusi értékeket.
    A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke kilenc hónapja először ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben. 
    A vásárolt készletek tizenkilencedik hónapja emelkednek, most némileg erősebb ütemben. Az idei júliusi index értéke az elmúlt huszonkét év értékei közül átlag feletti, és a harmadik legnagyobb júliusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.
    A beszerzési mennyiség indexe nőtt júniusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölötti értéke a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség már harmincegyedik hónapja emelkedik miután egyetlen hónapig szűkült.
    A beszerzési árakat jelző az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, és így az árak  további emelkedését jelezi. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhetedik hónapja emelkednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb júliusi.
    A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett az előző havinál, de a csökkenés üteme nem túl erős. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hetedik legkisebb 1995 óta. 
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014. december és 2015. július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminchat hónapja tart.